pic

Sigiriya Mirror Wall

Sigiriya Mirror Wall Walkway
Sigiriya Mirror Wall Walkway
Sigiriya Mirror Wall
Sigiriya Mirror Wall with modern steel footbridge joining it

The Mirror Wall Sigiriya, Sri Lanka, is now stained in hues of orange. When it was built by King Kasyapa over 1600 years ago it was a highly polished white masonry wall that wound its way precariously along the near-perpendicular western rock face of Sigiriya Rock. Commencing at the top of a flight of steep stairs at the Terraced Gardens, it traversed a distance of two hundred meters along a gallery once covered with frescoes to a small plateau on the northern side of the rock on which the Lion Staircase is found.

It is believed that its mirror-like sheen was achieved by using a special plaster made of fine lime, egg whites, and honey. The surface of the wall was then buffed to a brilliant luster with beeswax. The wall provided an irresistible tablet, on which are inscribed the musings of many an intrepid traveler. These are known today as the Sigiriya Graffiti. One graffito states that the plaster was so highly polished that it reflected the fresco paintings from the opposite rock wall. It is one of the few structures at Sigiriya which has stood almost intact over the fifteen centuries. It is a testament to the ingenuity and workmanship of the ancient craftsman who built it.

Sigiriya Mirror Wall - view from above showing Parapet WallThe Mirror Wall is actually a parapet wall with a two-meter-wide inner passageway. The outermost section of the passageway is built up to create a protective wall. The walkway was paved with polished marble slabs. Only about one hundred meters of this wall exists today, but brick debris and grooves on the rock face along the western side of the rock clearly show where the rest of this wall once stood.

Holes and grooves chiseled into the rock on the opposite side of the wall suggest that these were mounting points for supporting beams of a roof.

 

Sigiriya Mirror Wall Parapat Wall Cutout
The Mirror Wall - a Parapet wall built into the side of Sigiriya Rock

How The Mirror Wall Was Built

Sigiriya Mirror Wall - view from above showing Parapet WallFaced with a near vertical rock face, the ancient builders exploited any natural indentation in the side of the rock to provide support for their wall. They did this by dropping a plumb bob (plumb line) from the proposed location of the outside of the wall until they hit a protruding rock surface however far below. At this spot, a flat niche wide enough to support at least a single brick was carved out along the entire length of the wall. Then a series of parallel grooves, each at least a brick-width deep, were cut up the side of the rock to the point where the floor of the passageway was to be constructed.

Then a solid parapet wall of varying thickness (depending on the contour of the rock face) was built up to the height of the passageway, while some of the outer bricks were built up Sigiriya Mirror Wall - view from above showing Parapet Wallfurther to form the exterior wall. The bricks were laid slightly off horizontal—that is to say, with a slight inclination toward the rock. This slight inclination pushes the overall weight of the structure toward the wall, giving it better adherence to the rock face. The brickwork of the wall, too, is slightly off perpendicular, leaning inward.

Our Book

      The Story of Sigiriya Book Cover

          Click image for book preview

 

Written by Senani PonnamperumaThe Story of Sigiriya